Тепліших днів стає все менше, а, отже, потрібно подбати про нове джерело вітаміну D. Здорово 24 розповідають, у яких продуктах найбільше цих корисних складників.

Цікаво знати Яка небезпека підстерігає дітей у пісочниці

Чому потрібний вітамін D

Усім необхідне перебування на сонці та збалансоване харчування, аби отримати достатню дозу вітаміну D. Але певні категорії людей більш схильні до розвитку дефіциту, тому їм дуже важливо вживати більше продуктів, які містять у складі цей компонент. Ці люди схильні до розвитку дефіциту:

  • ті, хто страждає ожирінням;
  • люди похилого віку;
  • немовлята на грудному вигодовуванні;
  • люди, які мало перебувають на сонці;
  • пацієнти із захворюваннями травної системи, які призводять до порушення поглинання вітамінів і мінералів.


Сонце можна замінити продуктами з вітаміном D / Фото Unsplash

Норма вітаміну D, яку потрібно споживати на день для дітей та дорослих, становить від 600 до 4000 міжнародних одиниць (МО) в залежності від особливостей здоров'я. Спеціальні добавки містять близько 2000 МО у 1 таблетці.

Проте найкращий спосіб отримати достатню кількість вітаміну D, особливо у холодний період, – споживати корисні продукти.

Дізнайтесь Васкуліт: чому запалюються судини і до яких наслідків це може призвести

У цих продуктах міститься багато вітаміну D


У жовтку міститься вітамін D / Фото Unsplash

  • Готова печінка яловича: 42 МО на 100 грамів;
  • Зернові: 40 МО на 100 грамів;
  • Жир печінки тріски: 1360 МО у 1 столовій ложці;
  • Яєчний жовток: 41 МО у 1 великому яйці;
  • Маргарин: 60 ​​МО у 1 столовій ложці;
  • Молоко збагачене: 115 – 124 МО у 1 склянці;
  • Готовий лосось: 447 МО на 100 грамів;
  • Сардини (сушені чи консервовані в олії): 46 МО у 2 штуках;
  • Готова риба-меч: 566 МО на 100 грамів;
  • Тунець: 154 МО у 100 грамах;
  • Йогурт: 80 МО у 200 грамах.