Часто неякісне масло з корисного продукту перетворюється у джерело токсичних сполук. Про те, як правильно вибирати масло, розповіла нутриціологиня Софії Рожко.
Дізнайтесь Яка небезпека підстерігає дітей у пісочниці
Як правильно вибирати масло
Виробництво масла
Варто знати, як виготовляють масло / Фото Unsplash
Для того, аби вміти правильно вибирати масло, потрібно розуміти всі процеси його приготування. Починається все з молока і переходить до пастеризації вершків. Якщо весь процес приготування відбувається на одному виробництві, тоді масло буде якіснішим. Такі продукти зазвичай продаються в локальних відділах або в маленьких магазинчиках. Більшість супермаркетів продають масло, яке виготовлене у різних місцях.
Після пастеризації вершків приготування здійснюється або методом збивання вершків, або методом їх перетворення. І саме в другому варіанті виходить масло з високим відсотком жирності,
– розповідає нутриціологиня.
Склад
Уважно прочитайте склад масла на упаковці / Фото Unsplash
Для виготовлення натурального якісного вершкового масла використовують тільки вершки. Вони можуть бути цільні або пастеризовані та додаткового містити сіль чи закваски. Не варто купувати продукт, якщо у складі є рослинні жири та підсилювачі смаку. Також варто звернути увагу на наявність позначки ДСТУ або ж ТУ.
Жирність масла
Якісне масло – це жирне масло, процент якого стартує від позначки 82,5. У такому продукті вищі санітарні норми, і він краще зберігається. Але тут також варто звертати увагу на вміст, адже у складі масла 69,2% жирності можуть бути пастеризовані вершки коров'ячого молока, а в маслі 72,5% жирності – рослинно-вершкова суміш.
До теми Прихована небезпека олії: який вид обрати, щоб не нашкодити здоров'ю
Як перевірити масло вдома
Спробуйте розтопити масло / Фото Unsplash
Чим натуральніше масло, тим рівномірніше воно тане на пательні, не розшаровується та не виділяє піну. При цьому запах повинен бути легким і вершковим. Ще один спосіб протестувати масло вдома – залити його теплою водою. Натуральне масло буде рівномірно розчинитись, не залишаючи залишків, та виділятиме легкий приємний аромат.