Навіть броколі та цвітну капусту рекомендують споживати сирими, адже під дією високих температур капустяні втрачають більшість поживних речовин, що містяться в них. Звісно, мають значення і спосіб, і тривалість термічної обробки, і навіть той факт, чи додаємо ми під час готування жири. Проте клондайком нутрієнтів залишається все-таки саме сира городина. І споживати її потрібно щодня, у будь-яку пору року. Це основа здорового раціону.

Цікаво Безсоння, набряки, хронічна втома: як глисти виснажують наш організм

Яка небезпека причаїлась в екопродуктах

Одначе не всі фанати свіжих томатів та шпинату можуть похвалитися міцним здоров'ям. І річ зовсім не в нітратах, якими нас лякає старше покоління, і не в дефіциті вітаміну В12, від якого часто потерпають вегани та вегетаріанці, а в... глистах, заразитися якими найбільше ризикують, як не дивно, ті, хто віддає перевагу овочам, вирощеним в екогосподарствах!

Пояснення цьому просте – ґрунт. Екофермери удобрюють його органічними речовинами, зокрема гноєм, пташиним послідом та фекаліями, які хоч і компостуються перед застосуванням для знезараження від глистів, однак усе-таки можуть містити яйця паразитів. А гельмінти викликають не лише порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

Візьмімо, до прикладу, один із найнебезпечніших видів паразитів, який доволі просто підхопити, – ехінокок. Коли разом із їжею до нашого травного тракту потрапляє яйце цього паразита, з нього вилуплюється личинка. З кровотоком вона мігрує по організму господаря, шукаючи зручну місцинку, щоб "осісти". І в 60% випадків вона осідає у печінці. Рідше – у легенях чи головному мозку. А може облюбувати селезінку або кістки. Далі глист створює навколо себе "захисне середовище" – заповнену рідиною кісту до 30 сантиметрів у діаметрі!

Кіста росте 10 – 15 років без жодних симптомів, і, лише коли вона починає тиснути на внутрішні органи, це дається взнаки відчуттям дискомфорту та болю. Розрив кісти може виявитися летальним для людини. Найгірше, коли паразит "оселяється" в печінці. Він руйнує цей орган так само швидко, як метастатична пухлина. Може знадобитися пересадка печінки, а це – одна з найдорожчих трансплантацій. Крім того, ехінококоз має тенденцію до рецидиву.

До теми Чим небезпечна любов до суші та стейків із кров'ю

То що, ви й тепер вважаєте, що гельмінти – це дрібниці?

Правильно мийте овочі з грядки / Фото Pexels

Як дати відсіч гельмінтам

Дехто скаже: "Глисти мені не загрожують, бо я завжди мию зелень та овочі перед споживанням". Так-то воно так, але, виявляється, більшість із нас миє продукти неправильно! Проточна вода змиває лише великі частинки ґрунту та жучків. А от яйця гельмінтів залишаються.

Рослинний протиглистний комплекс, який не дасть паразитам вижити / Фото Ворміл Фіто

Завдання будь-якого паразита – вижити, а для цього йому необхідно потрапити до сприятливого середовища й отримати джерело постійного живлення. Приміром, у людському організмі. Ось чому яйця гельмінтів надійно кріпляться до поверхні плодів і "ховаються" поміж листочками салату: паразитам потрібно, щоб ви їх з'їли! Отже, простого промивання під проточною водою – недостатньо.

Правила безпеки на кухні:

  • Усі плоди та зелень попередньо вимочуйте 10 – 15 хвилин у підкисленій воді. Підкислити воду можна звичайним оцтом, лимонним соком чи лимонною кислотою.
  • Коренеплоди (картоплю, моркву, буряк) обов’язково чистьте щіточкою.
  • Овочі з ніжною текстурою мийте в друшляку. Опустіть його до каструлі з водою, а тоді обережно, але ретельно промийте суцвіття.
  • Не "квасьте" плоди у воді годинами. Це – зайве. Частина поживних речовин з овочів перейде у воду, а самі овочі від довгого замочування чистішими не стануть.
  • Перед приготуванням їжі, а також після того, як ви відволіклися на телефонний дзвінок або сходили до туалету, обов’язково вимийте руки з милом.

Овочі та зелень зберігайте окремо від м'яса та риби / Фото Pexels

  • Перш ніж сісти до столу, помийте руки ще раз.
  • Якщо ви чистили картоплю чи готували м’ясні котлети, а тепер хочете нарізати хліб, руки доведеться знову помити. Не бійтеся, що від постійного контакту з водою шкіра стане сухою, як пергамент, – найпростіший живильний крем не дасть цьому статися.
  • У холодильнику овочі та зелень зберігайте окремо не лише від м'яса та риби, а й від молочних продуктів і готових страв, а також від фруктів та ягід. Візьміть за правило ніколи не класти до холодильника немиту городину.
  • Кухня – це місце в домі, прибирати яке слід щодня. Після приготування їжі вимийте теплою мильною водою все кухонне приладдя та робочі поверхні (після чого протріть їх насухо), а також підлогу.
  • Регулярно міняйте кухонні рушники, а краще користуйтеся паперовими.
  • Не дозволяйте домашнім улюбленцям походжати по кухні, обнюхуючи-облизуючи продукти.
  • У теплу пору року встановіть на вікна антимоскітні сітки: комахи поширюють не лише шкідливі бактерії та віруси, а й глистів.

Допоміжні засоби

Профілактично приймайте Ворміл Фіто. Це – не лікарський засіб. До ліків можна вдаватися лише після підтвердженого діагнозу й під наглядом лікаря. Ворміл Фіто – це біологічно активна добавка, до складу якої входять лікарські рослини з гіркотами – речовинами, що покращують апетит і стимулюють травні процеси.

Ворміл Фіто має виражений антиглистний ефект, позбавляючи паразитів сприятливого для росту й розмноження середовища. Добавка створює такі умови, за яких гельмінти просто не спроможні вижити.

Якщо так трапиться, що ви недостатньо гарно промиєте зелень чи овочі й паразити все-таки потраплять до вашого організму, зараження не обернеться хворобою. Ворміл Фіто не дасть личинкам вилупитися, а не буде личинок – не буде й дорослих особин.

Випускається Ворміл Фіто у двох зручних формах: у вигляді сиропу та в капсулах. Придбати добавку можна в найближчій аптеці.