Якою повинна бути ідеальна вечеря: поради дієтологині

20 жовтня 2021, 18:57
Читать новость на русском

Вигадуючи щодня корисні вечері, безліч людей стикається з дилемою – а що приготувати сьогодні? Дієтологиня Анна Пархоменко пояснила, що таке ідеальна вечеря, які її цілі та які продукти підійдуть для вечірнього прийому їжі.

Загалом дієтологиня виділяє 5 основних функцій вечері. Детальніше про них – далі. 

Читайте Аналізи на гельмінти: які, кому та коли здавати

Для чого нам вечеря: 

  1. Щоб дати енергію. Попри те, що після вечері ми лягаємо спати й здається начеб-то для цього енергія не потрібна, насправді 80% енергії потрібні тілу для роботи клітин. Й навіть коли ми відпочиваємо – організм працює. 
  2. Для забезпечення тіла вітамінами та мінералами. За 2 прийоми їжі вкрай тяжко отримати добову норму йоду, заліза, селену та інших нутрієнтів. Тож саме триразове продумане харчування стане профілактикою дефіцитів.
  3. Саме вечеря є природним снодійним. Раціонально продумані продукти покращать якість сну та допоможуть уникнути нервових прокидань о 5 ранку. 
  4. Знижує рівень стресу.
  5. Вдоволення смакових рецепторів. Якщо ми задовольняємо себе корисними продуктами, зменшується кількість переїдань, а це своєю чергою збільшує тривалість життя. 

Як зібрати корисну тарілку

 Як зібрати корисну тарілку / Фото Pexels

Ось що варто включити у вечірнє меню:

  • складні вуглеводи 1 – 2 види у будь-якій комбінації: каша + бобові, картопля + батат. Саме ці продукти продукують енергію, збагачують тіло вітамінами, працюють як антистрес та снодійне);
  • ненасичені жири – 1 продукт: авокадо, горіхи, насіння. Це наситить тіло та стане чудовою профілактикою серцево-судинних хвороб;
  • насичені жири – 1 продукт: вершкове масло, сир, кисломолочний сир, м'ясо. Ще один пункт, що відповідає за ситість і адекватне виділення жовчі;
  • можна додати білки тваринного походження, можна не додавати (залежить від показань);
  • 100 – 150 грамів овочів і зелень. Забезпечує організм вітамінами, покращує моторику ШКТ;
  • 100 – 150 грамів ягід або 1 фрукт. Вивільняє енергію, насичує вітамінами та антиоксидантами.

Текст публікації  Анна Пархоменко

Чую постійно: "Зрозуміло, що вечеря повинна бути легкою..." Це типу овочі та риба? Кому повинна? Кому зрозуміло? Та й чи повинна?

Погнали, як я люблю: цілі – дії!

Цілі вечері:

  • дати енергію. [Для чого енергія ввечері, я ж лягаю спати і не витрачаю її? 80% енергії потрібно тілу, не щоб бігати-стрибати, а щоб ЖИТИ. Вона витрачається на основний обмін – роботу клітин. Ця робота не припиняється вночі. Ми спимо – тіло працює]
  •  забезпечити вітамінами і мінералами. За 2 прийоми їжі вкрай тяжко отримати добову норму йоду, заліза, селену [і далі по тексту]. Триразове продумане харчування – профілактика дефіцитів, економія на "БАДах", підвищення якості життя.

Якби ви знали, паничі, як кепсько відчуваються дефіцити, ідея про "легкі" вечері або їх пропуск уже була б мертва.

  • бути фізіологічним снодійнимМудро зібрана вечеря – запорука міцного сну, профілактика нервових прокидань о 5 ранку
  • знизити рівень стресу. [Спойлер: курогрудка/риба і салат з цим не впораються].
  • бути смачною. Вдоволення смакових рецепторів – менше переїдань – збільшення тривалості життя – бонус: щаслива/ий ти.

Дії: збираємо тарілку 

  • складні вуглеводи 1 – 2 види у будь-якій комбінації: каша + бобові, картопля + батат (енергія, вітаміни, антистрес, снодійне, радість),
  • ненасичені жири 1 продукт: авокадо, горіхи, насіння (ситість, профілактика серцево-судинних хвороб),
  • насичені жири: 1 продукт: вершкове масло, сир, кисломолочний сир, м'ясо (ситість, адекватне виділення жовчі),
  • можна додати білки тваринного походження, можна не додавати (залежить від показань),
  • 100 – 150 г овочів і зелень (вітаміни, моторика ШКТ),
  • 100 – 150 г ягід або 1 фрукт (енергія, вітаміни, антиоксиданти, радість). 

А тепер прикинь, що може дати вечеря, представлена тільки овочами.

Вечеря за 4 години до сну = шукана легкість у ШКТ.